≡ Menu

Wat is Het Nieuwe Werken?

Wat is Het Nieuwe WerkenIk beschouw ‘de tas’ (schoudertas, rugzak of koffer) als het symbool van een maatschappelijke ontwikkeling die zich in sneltreinvaart voltrekt: het nieuwe werken (HNW). Het Nieuwe Werken houdt in dat kenniswerkers zelf bepalen waar, wanneer, hoe en met wie ze hun werk doen. Dit heeft allerhande voordelen, maar stelt ook eisen aan organisaties en hun medewerkers. Het is een actueel thema voor uiteenlopende organisaties en mensen, waarover op internet en in de boekhandel al vele interessante websites en boeken te vinden zijn.

Het Nieuwe Werken in de praktijk

Microsoft introduceerde de term Het Nieuwe Werken, en ondertussen zijn er al veel variaties op, bijvoorbeeld: werken 2.0, slimmer werken, vernieuwing in werk, werken nieuwe stijl, telewerken of flexibel werken. Je kunt het boek ‘Slimmer werken met het kantoor in je tas’ goed onder deze categorieën scharen. Het is heel praktisch georiënteerd, wat anders is dan bij de meeste boeken en websites over Het Nieuwe Werken, die juist veel theorie en managementmodellen bevatten. Begrijpelijk ook, omdat het voor iedereen een relatief nieuw begrip is en we allemaal nog zoeken naar de precieze betekenis en inhoud. Maar verwacht in dit boek geen uitgebreide theorieën over management, organisatieverandering, werkvormen en personeelsbeleid, want dit boek gaat over hoe je Het Nieuwe Werken kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Natuurlijk kom je ook leuke weetjes tegen in de vorm van achtergrondinformatie en beweegredenen. Om echt te kunnen profiteren van al het moois dat Het Nieuwe Werken te bieden heeft, reik ik je echter vooral veel tips en tools aan. Daar draait het in dit boek om.

Gebaseerd op ervaring

In mijn dagelijkse werk met verschillende toonaangevende organisaties zie ik steeds meer kenniswerkers werken op basis van Het Nieuwe Werken. Daarom is dit boek vooral een praktische gids voor mensen die al zo werken of daar graag mee willen beginnen. Dit boek helpt je om op elk moment van de dag beter in staat te zijn om zelf de regie te bepalen en de omgeving te kiezen die het beste past bij de activiteit die je wilt doen. Hierdoor kun je vooroplopen in een wereld die nog wordt gedomineerd door mensen die zich laten leiden door hectiek. Wanneer je groeit in deze nieuwe leefstijl, zul je ervaren dat je aan het einde van je dag vaker kunt terugkijken met voldoening omdat je écht zaken hebt afgerond en ondertussen ook nog met plezier hebt gewerkt.

Gerald Essers
Auteur Slimmer Werken met het Kantoor in je Tas